top of page

Goede voornemens….Hou je het nog vol?!


Lukte het vorig jaar alwéér niet om meer te bewegen, gezonder te eten of te stoppen met roken? Je bent niet de enige. Veel goede voornemens lopen op niets uit. Onderzoek toont aan dat 81% van de goede voornemens binnen de twee jaar stukloopt, tweederde van de mensen heeft het goede voornemen zelfs al na een half jaar opgegeven...Hoe kun je je goede voornemens dit jaar nu eindelijk een keer volhouden?

Elk jaar nemen miljoenen mensen over de hele wereld zich een aantal goede voornemens voor of stellen doelen voor het nieuwe jaar. 45% van de Nederlanders doet aan goede voornemens en veel van deze mensen bedenkt een goed voornemen voor oud en nieuw. Elk jaar zijn de goede voornemens zo ongeveer hetzelfde. Iedereen herkent zich wel in een of meerdere van de goede voornemens in de top tien. TOP 10 goede voornemens 1. Afvallen en meer bewegen 2. Spaarzamer met geld omgaan 3. Schulden afbetalen 4. Meer tijd besteden aan familie en vrienden 5. Een partner vinden 6. Stoppen met roken 7. Beter werk vinden 8. Iets nieuws leren 9. Vrijwilligerswerk doen en vaker anderen helpen 10. Beter met mijn tijd leren omgaan Helaas blijkt het voor veel mensen niet haalbaar om de goede voornemens vast te houden en om te zetten in nieuw gedrag. Als het zo vaak mislukt, heeft het dan wel zin om goede voornemens te maken? Uit een aantal onderzoeken blijkt van wel. Een onderzoek laat zien dat mensen die de juiste goede voornemens maken tien keer meer kans hebben op het slagen van de gewenste verandering dan wie dat niet doet. Hoe maken we onze goede voornemens? Mensen doen vaak op een reflexmatige manier mee met anderen om zich iets voor te nemen in het nieuwe jaar. Men vindt het nodig om zichzelf het komende jaar te verbeteren. Vaak is het een soort laatste wanhoopspoging om onszelf tot een gedragsverandering te dwingen. Het grote probleem met deze reflexmatige reactie is dat we deze keuze niet echt bewust en vanuit ons hart maken. We hebben er niet echt over nagedacht en maken daardoor geen bewuste keuze. Veel mensen wachten tot 31 december van het oude jaar of beginnen pas in het nieuwe jaar. Als we tot het laatste moment van het jaar wachten met het vaststellen van onze voornemens doen we dit vaak onder de verkeerde omstandigheden en nemen daardoor de verkeerde beslissingen. Aan het eind van het jaar hebben bijvoorbeeld veel mensen vakantie. We hebben vaak teveel geld uitgegeven aan Sinterklaas, kerst, oud en nieuw en teveel gedronken en gegeten. We voelen ons schuldig en nemen op basis van deze gegevens een besluit om te veranderen. Als we vol zitten van alle diners, drank en je geld is op, zijn we meestal vastberaden om dit zo snel mogelijk aan te pakken zonder dat we er goed over na hebben gedacht wat we nu precies willen bereiken. Maak geen goede voornemens op basis van schuldgevoelens voor je gedrag van de laatste maand. Het is dus verstandig om eerder te beginnen met het vaststellen van je goede voornemens. Stel je doelen en goede voornemens vast op een moment dat je nog helder kunt denken en realistische doelen kunt stellen. Begin dus niet vanuit een emotie, want dat schuldgevoel gaat ook weer over in de loop van de tijd! De psychologie van goede voornemens Goede voornemens hebben te maken met gedragsverandering en het doorbreken van gewoontes. Voornemens zijn uitingen van innerlijke conflicten. Het is vaak een strijd tussen voelen en denken. Je weet best dat iets beter zou zijn, maar je wil het niet, anders deed je het wel. Het veranderen van gedrag is nooit gemakkelijk. Je kan stoppen op wilskracht, veel mensen komen daarmee een heel eind. Maar het is effectiever om te stoppen vanuit overtuiging, vanuit een motivatie van binnenuit. Op een gegeven moment gaat het ook vanzelf, omdat je er dan aan toe bent. Dat is een bewustwordingsproces. Hierbij is het belangrijk om je bewust te worden van je eigen kracht en motivatie. Wat ben je voor iemand en wat wil je? Waar loop je vast? Zo kun je de regie over je leven weer in eigen handen nemen. Tips om je goede voornemen wél vol te houden 1. Stel haalbare en realistische doelen en schrijf ze op. Er is niets leuker dan een doel te halen en niets meer frustrerend dan een doel niet te halen. 2. Wees niet te streng voor jezelf. Mensen die een voornemen maken zijn soms streng voor zichzelf. Ik heb gefaald als ik moet stoppen en het niet lukt. 3. Stel een positief doel. Ik wil niet roken is negatief. Het onderbewuste kent het woordje 'niet' niet. Iedereen kent het voorbeeld: denk niet aan een sigaret. En…daar is het beeld van de sigaret. Niet aan een sigaret denken, lukt dan ineens niet meer, terwijl je daar nooit aan hebt gedacht. Je kunt dan beter zeggen: ik wil gezonder leven. 4. Maak een voorstelling van de nieuwe situatie en een plan van aanpak. Hoe ziet het nieuwe gedrag er uit? Wat doe je? hoe voel je je? wat denk je? Je moet iets hebben om naar te streven. Houd dat beeld voor ogen, in plaats van het beeld waarvan je weg wilt. 5. Deel je voornemen met andere mensen. Het goede voornemen ligt dan op tafel, is bespreekbaar en kan niet meer worden ontkend. Een voornemen voor 1 januari kan ook kracht geven, omdat je het dan samen doet met heel veel andere mensen. Maar vooral: houd moed! Beloon jezelf! Dat je het een maand hebt volgehouden, is erg goed en mag je best vieren. • Je kunt altijd weer opnieuw beginnen. Die kans heb je iedere dag. Je hebt niet gefaald, je hebt een tijdelijke terugval. Dat hoort ook bij het proces. Het betekent dat je onderweg bent. Straf je zelf niet te streng als het even minder gaat. • Je kunt ook bewust iets doen dat indruist tegen je voornemen. Zo kun je beslissen lekker op de bank te hangen in plaats van te gaan sporten. Maar maak die keuze dan bewust, zonder schuldgevoel en geniet ervan.

Denk je toch dat een duwtje in de rug jou kan helpen? Dan help ik je hier graag bij.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page