top of page

Waarom zou je vaker even een blokje om gaan lopen?

Afgelopen week ben ik zelf even goed met mijn neus op de feiten gedrukt wat bewegen/sporten nou eigenlijk mentaal met je doet. Ik zat een week gedwongen thuis omdat ik mijn enkelbanden gescheurd heb. Laat rust nemen nou niet echt mijn sterkste kant zijn, dus ging ik kijken hoe ik toch in beweging kon blijven. In het ziekenhuis werd tegen mij gezegd dat ze het liefst wilden dat ik een week gips zou krijgen om volledige rust te krijgen en dit mijn herstel zou bevorderen. De meesten van jullie zullen weten dat ik fysiotherapeut ben en ik ben van mening dat rust roest. Mooi niet dus dat mijn voet in het gips zou gaan. Nu ben ik een week en twee behandelingen van mijn collega verder en loop ik bijna weer normaal. Ik heb mij dus geen moment verveeld en ik had tijd om weer eens een blog te gaan schrijven. In dit opzicht is bewegen dus erg belangrijk om het herstel van een blessure te versnellen.

Maar er zijn nog meer positieve effecten van een blokje om lopen.

Een grote groep mensen komt maar weinig buiten. Ze stappen in de auto naar het werk om daar acht uur lang binnen te blijven en veelal te zitten. Vervolgens stappen ze weer in de auto naar huis en ploffen daar na het eten neer op de bank. Dit terwijl regelmatig lopen en bewegen zoveel positieve effecten heeft. Zoals deze drie bijvoorbeeld:

Lopen bevordert je creativiteit

Uit onderzoek van wetenschappers van Stanford Graduate School of Education is gebleken dat lopen goed is voor de creativiteit en zorgt voor inspiratie. Dus zit je al dagen achter je bureau te piekeren over iets? Een wandeling kan ervoor zorgen dat je ineens wel die oplossing ziet. Volgens de uitkomsten van het Stanford-onderzoek steeg de creativiteit van mensen die gingen lopen zelfs met gemiddeld 60 procent.

Lopen verlaagt je stressgevoel

Als je het druk hebt of last hebt van veel spanning en stress kun je behoorlijk opknappen van een wandeling in de natuur. Wist je dat de eerste vijf minuten van een bezoek in de natuur zorgen voor de grootste verbetering in gevoelsstemming? Dit ontdekten wetenschappers van de universiteit van Essex. En niet alleen op de korte termijn heeft bewegen een positief effect op de gezondheid, maar ook op de lange termijn.

Lopen verhoogt je productiviteit

En er is nog een reden om wat vaker 'de benenwagen' te nemen. Het verhoogt namelijk je productiviteit aanzienlijk. Een bepaald deel van je hersenen, de prefrontale cortex, wordt actiever als je gaat wandelen. Dit deel is verantwoordelijk voor cognitieve, emotionele en motivationele processen, zoals plannen, impulsbeheersing en doelgericht handelen. Heel belangrijk voor de productiviteit.

Kortom: Dagelijks minimaal twee uur en liever nog wat langer naar buiten en wandelen, dat lukt weinig mensen. Terwijl het juist zo goed en gezond voor je is. Pas dus vandaag je leefstijl nog aan en ga regelmatig een rondje om. Want lopen en de natuur in gaan is goed voor je. Zo bevordert het je concentratievermogen en helpt het tegen stress. En daarnaast is het ook nog eens goed voor je humeur. Zelfs na vijf minuten al!

Je kunt ook eens een proefles Slow Sports proberen, lekker ontspannen bewegen in de natuur!

Ik help je graag om meer in beweging te komen, meld je hier aan voor een gratis proefles

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page